ETR

Coospace

PTE Telefonkönyv

PTE Bölcsészettudományi Kar

Oldaltérkép

ZÁRÓVIZSGA INFORMÁCIÓ

« Összes esemény és naptár
Event:
XV. Ibero-Amerika Hét
Date:
2014. május 5. hétfő
Updated:
2014. április 30. szerda

A Pécsi Tudományegyetem Ibero-Amerika Központja 2014. május 5-9. között XV. alkalommal szervezi meg a spanyolul-portugálul beszélő világ bemutatását célzó tudományos-kulturális rendezvénysorozatát, az Ibero-Amerika Hetet. A 2000. év májusa óta minden évben megszervezett tudományos és kulturális találkozó elnevezése a spanyol és portugál nyelvet beszélő európai és latin-amerikai országokat jelöli, alapvető célkitűzése a spanyol és portugál nyelvű civilizáció színvonalas programok segítségével történő bemutatása, továbbá Magyarország, Közép-Európa és az ibero-amerikai világ oktatási és kulturális kapcsolatainak, együttműködéseinek elősegítése.

Folytatva az uniós csatlakozásunk után megrendezett Ibero-Amerika Hetek nemzetközi tudományos konferenciáinak tematikáját, valamint Ibero-Amerika és Európa történelmének jelentős csomópontjaihoz, a 2014. május 6-án megszervezett nemzetközi kollokvium a „El final de la Belle Époque: antecedentes y consecuencias de la I Guerra Mundial en los países iberoamericanos (A boldog békeidők vége: az I. világháború előzményei és következményei Ibero-Amerika országaiban)” címet viseli.

Annak érdekében, hogy tovább erősíthessük a Pécsi Tudományegyetem Ibero-Amerika Központja nemzetközi tudományos kapcsolatrendszerét, a találkozón számítunk az alábbi egyetemek Ibero-Amerikával foglalkozó kutatóintézeteinek részvételére: Varsói Egyetem (Lengyelország), La Laguna (Spanyolország), Vest din Timişoara (Románia) részvételére. Hasonlóan várjuk azon egyetemeket, amelyekhez Erasmus és más egyetemközi kapcsolatok jóvoltából szoros és gazdag együttműködések fűzik központunkat, így a belgrádi Megatrend Egyetem (Szerbia), valamint Universidad Santiago de Chile, Pontificia Universidad Católica de Chile (Chile) és az Universidad Michoacana de San Nicolas de Hidalgo (Mexikó) egyetemek előadóit. A felsoroltak mellett a tudományos kapcsolatokat is erősítik a magyar egyetemek (ELTE, SZTE, DE) résztvevői.

A XV. Ibero-Amerika Héten megszervezzük az 5. Hallgatói Fórumot, amelyen ismételten a tágabb nemzetközi régiónk spanyol tanulmányokat folytató egyetemi hallgatóinak részvételére számítunk, akik Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból, Szlovéniából, Szerbiából, Romániából, Bulgáriából és magyar egyetemekről érkeznek hozzánk. Szintén megrendezésre kerül a 3. Amerikanista Doktoranduszok Országos és Nemzetközi Találkozója is (2014. május 6.), mely a tavaly előtt indult kezdeményezést kívánja folytatni, s a fiatal kutatók kutatási eredményeinek bemutatását teszi lehetővé tudományos nemzetközi konferencia keretében.

Hagyományainknak megfelelően a 2014. májusi konferencia előadásait a PTE Ibero-Amerika Központja által gondozott Iberoamericana Quinqeecclesiensis sorozat 12. spanyol és portugál nyelvű kötetében kívánjuk megjelentetni.

A tudományos szimpózium mellett a 15. alkalommal megszervezett Ibero -Amerika Hét keretében 2014-ben is kulturális programokat szervezünk a város és a régió polgárai, valamint középiskolai diákok, egyetemi hallgatók számára. A városi civil szervezetekkel (Pécsi Magyar-Spanyol Társaság) és a PTE Spanyol és Ibero-amerikai Tanulmányok Tanszékével együtt szervezett egyetemi programok; a spanyol-magyar két tanítási nyelvű képzést is működtető pécsi Kodály Zoltán Gimnáziummal együttműködésben szervezett programjaink összességében valamennyi korosztály, széles közönség számára szólnak.

Idén új elemként jelenik meg rendezvényünkben a Pécsre kihelyezni tervezett Latin-Amerika Parlamenti Szalon, melynek háziasszonya Bartos Mónika (FIDESZ) országgyűlési képviselő asszony, az IPU Magyar-Spanyol Baráti Tagozatának elnöke és a Magyar-Latin-amerikai Baráti Tagozat alelnöke. Szervező munkáját a Külügyminisztériumból Szesztai Dávid főosztályvezető úr és Sipos Éva spanyol-portugál-andorrai referens asszony támogatják. A Latin-Amerika Parlamenti Szalon kihelyezett ülésére május 7-én 11.30-tól 13.30-ig kerül sor a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Szintén új elemként jelenik meg idén a Pécsre érkezett brazil diákok találkozója (I. Reunião de Alunos Brasileiros de Pécs) melyet hagyományteremtő jelleggel szervezünk meg 2014-ben először. A rendezvény támogatója és résztvevője Brazília Magyarországra akkreditált nagykövete, SED Valter Pecly Moreira. A találkozón – szintén új elemként – sor kerül a Camões Intézet fordítópályázatának díjátadójára is a Portugál Nagykövetség részvételével (május 7. szerda, 16.00, ZSKN, E25, 301.).

Az előző évek során az Ibero-Amerika Hét fővédnökei Martonyi János, valamint korábban Kovács László, Somogyi Ferenc, Göncz Kinga és Balázs Péter külügyminiszterek voltak. 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban is a hagyományoknak megfelelően Martonyi Jánost kértük fel, s kérjük ebben az évben, 2014-ben is, hogy vállalja el a programsorozat fővédnökségét. Védnököknek kérjük fel az előző évek tradícióinak megfelelően Spanyolország és Portugália nagyköveteit, a GRULA (Latin-Amerikai Nagykövetek Csoportja) soros elnökét, a Pécsi Tudományegyetem Rektorát, Pécs MJV. Polgármesterét, a Baranya Megyei Közgyűlés Elnökét, valamint a Baranya Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottját.